De Woo-knop

Met de Woo-Knop kan je snel en gemakkelijk digitaal Woo-verzoeken indienen, de behandeling van je verzoek volgen en de gevraagde informatie ontvangen.

Woo-knop

Waar kun je de Woo-Knop voor gebruiken en wat zijn de voordelen?

Met de Woo-Knop kan je een Woo-verzoek indienen, zoals je dat ook op papier kan doen. Gebruik van de Woo-Knop te gebruiken voor het indienen van je Woo-verzoek heeft aantal voordelen ten opzichte van 'print, postzegel, brievenbus', namelijk:

Gebruik de Woo-Knop om een Woo-verzoek digitaal in te dienen - we zullen je leren hoe makkelijk dat gaat!

De site stuurt je een e-mail zodra er een reactie op je verzoek binnenkomt.

De site zet alles online. Op die manier heb jij je antwoord én heeft iedereen er toegang toe.

Unieke database

De Woo-Knop heeft een unieke database met de e-mailadressen voor Woo-verzoeken van:

  • alle overheidsinstanties die op dit moment Woo-verzoeken per e-mail in behandeling nemen
  • alle gemeenten

SPOON werkt eraan om ook de overheidsinstanties die nog geen Woo-verzoeken per e-mail in behandeling nemen zover te krijgen dit te gaan doen. De Woo schrijft voor dat bestuursorganen digitale verzoeken in behandeling nemen, maar ook dat ze kunnen bepalen hoe die moeten worden ingediend. Bijvoorbeeld via een e-formulier op de eigen website. SPOON vindt dat bestuursorganen ook Woo-verzoeken per e-mail altijd moeten accepteren.

Gewobte documenten

Je kunt de website ook gebruiken om alle eerdere via de Woo-Knop verstuurde Wob- en Woo-verzoeken en de verkregen overheidsdocumenten te doorzoeken.

Geen papieren administratie

Met de Woo-Knop kan je alle correspondentie tussen jou en de overheid over je verzoek makkelijk op één plek terugvinden. Je hoeft dus geen papieren administratie meer bij te houden of brieven in te scannen zodat je alle verschillende vormen van correspondentie bij elkaar hebt. Ook prijzige aangetekende brieven zijn verleden tijd.

Melding termijnoverschrijding

De website waarschuwt je als de overheid zich niet aan de wettelijke termijn voor de beantwoording van je verzoek houdt. Je kunt deze termijnen ook in je digitale agenda laten zetten.

Leren van andere verzoekers

En met het gebruik van de Woo-Knop maak je het niet alleen jezelf makkelijker. Anderen die op zoek zijn naar dezelfde informatie kunnen met de zoekfunctie makkelijk bij de door jou opgevraagde documenten komen. Zo kan je met elkaar meedenken en inspiratie opdoen.

Maximaal drie verzoeken

Met een standaard account kun je nu nog onbeperkt Woo-verzoeken indienen om met de Woo-Knop kennis te maken. In de toekomst gaat SPOON het aantal verzoeken dat je met een standaard account via de Woo-Knop kunt doen beperken tot drie verzoeken. Als je meer dan drie verzoeken wilt indienen, is de Pro-versie misschien iets voor jou.

Pro-account

Voor professionele verzoekers zoals journalisten of ngo's of anderen die meer dan drie verzoeken willen doen, is er de Pro-versie. Om kennis te maken met de voordelen van de Pro-versie is die op dit moment nog gratis. Stuur ons een e-mail als je wilt dat we je account wijzigen in een Pro-account: https://expertisecentrumspoon.nl/contact/.

In de nabije toekomst wordt de Pro-versie een betaalde dienst. SPOON werkt namelijk aan het aanbieden van abonnementen.

Pro-gebruikers beschikken over een aantal extra mogelijkheden:

  • Geen limiet

Je kunt je account voor een onbeperkt aantal verzoeken gebruiken.

  • Afgeschermde verzoeken

Je verzoeken worden niet voor anderen zichtbaar op de site, totdat jij hier toestemming voor geeft. Je kunt daar bijvoorbeeld mee wachten totdat je onderzoek gepubliceerd is.

  • Parallelle verzoeken

Je kunt het zelfde verzoek versturen aan meerdere overheidsinstanties. Met een handig dashboard houd je overzicht over de voortgang.

De Woo-Knop in het buitenland

In het Verenigd Koninkrijk zijn al meer dan een miljoen verzoeken via de Britse Woo-Knop 'WhatDoTheyKnow?' gedaan en bezoeken jaarlijks 6 miljoen mensen de site. Je kunt dus wel zeggen dat een laagdrempelige voorziening als de Woo-Knop in een behoefte voorziet.

Ook voor de EU-instellingen is er een aparte Woo-knop, die AsktheEU heet. Ook hier gingen al veel verzoekers je voor. Open State Foundation en SPOON denken na over een Nederlandstalige versie van deze EU-versie.