De Woo-generator

Met de Woo-generator kun je eenvoudig een goed Woo-verzoek opstellen. De generator zorgt ervoor dat alles erin staat.

Waar kun je de Woo-generator voor gebruiken?

Met de Woo-generator is een Woo-verzoek opstellen een koud kunstje. De generator helpt je bij het opstellen van een goed Woo-verzoek. Waardoor jij je kan concentreren op de vraag wat je precies wilt hebben en bij welke overheidsinstantie je moet zijn.

Je vult een aantal contactgegevens van jezelf in

Je selecteert de overheidsinstantie waar je je verzoek indient

Je formuleert welke documenten of informatie je opvraagt

Unieke database

De Woo-generator beschikt over de meest complete Nederlandse database met postadressen van overheidsinstanties waaraan je een Woo-verzoek kunt sturen. Deze database is samengesteld door de Woo-werkgroep van de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Totstandkoming

De Woo-generator is in 2019 voor de Vereniging van Onderzoeksjournalisten ontwikkeld door de oprichters van SPOON, financieel ondersteund door Stichting Literaire Rechten Auteurs. Toen op 1 mei 2022 de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) werd vervangen door de Wet open overheid (Woo) is ook de Wob-generator de Woo-generator geworden.

Bij de start van SPOON in 2023 is het beheer van de Woo-generator overgenomen door SPOON. Je kunt nu dus voor al je vragen en opmerkingen over de Woo-generator bij ons terecht.

En voor de volledigheid: je hoeft geen lid van de VVOJ te zijn om de generator te kunnen gebruiken. Je hoeft ook geen journalist te zijn. De Woo-generator is vrij toegankelijk, voor iedereen.

Vragen of opmerkingen

We blijven de generator met enige regelmaat updaten aan veranderingen in de praktijk. Heb je een vraag over de Woo-generator of een idee om 'm nog beter te maken? Laat het ons weten via ons contactformulier.