Woo-hulp 2: van verzoek naar besluit!
1. Heb je een ontvangstbevestiging gekregen?
Je hebt jouw Woo-verzoek verstuurd! Nu wil je natuurlijk weten of het goed is aangekomen en of de overheid ermee aan de slag is gegaan.1Hiervoor hebben bestuursorganen meestal zelf ook een soort stappenplan. Zie in de kantlijn een voorbeeld van een middelgrote gemeente. Daarom is de ontvangstbevestiging belangrijk.
Let op: soms vertelt de overheid in de ontvangstbevestiging ook al of het gaat lukken om je verzoek binnen de wettelijke termijn af te ronden. Of dat je verzoek niet duidelijk is. Wat je in die gevallen kunt doen, bespreken we bij de volgende stappen. Maar het is dus belangrijk om de ontvangstbevestiging goed te lezen.
2. Hoe moet ik omgaan met gebeurtenissen tijdens de behandeling van mijn Woo-verzoek?
Nadat ze jouw Woo-verzoek hebben ontvangen, heeft de overheid vier weken de tijd om te beslissen of je recht hebt op de informatie. En om jou de informatie op te sturen. Als het verzoek onduidelijk is, moet de overheid binnen twee weken contact met je opnemen.
Let op: soms wil de overheid ook andere dingen van je weten. Daar hoef je niet altijd antwoord op te geven. Je hoeft niet uit te leggen wat jouw belang bij de informatie is.
3. Wat is er aan de hand als de overheid mij niet binnen vier weken de informatie geeft waar ik om heb gevraagd?
Volgens de wet heeft de overheid vier weken de tijd om Woo-verzoeken van gewone grootte af te handelen. Bij Woo-verzoeken die veel tijd kosten of ‘complex’ zijn, mag de overheid twee weken langer de tijd nemen. De overheid moet dat wel binnen de eerste termijn van vier weken laten weten. Dat heet ‘verdaging‘.
Let op: bij echt grote verzoeken, denk aan honderden of duizenden documenten, hoeft de overheid de documenten niet binnen de wettelijke termijn van vier weken te verstrekken. Wel moet de overheid dan met jou overleggen welke documenten je als eerste wilt ontvangen.
4. Wat kan ik doen als de overheid na zes weken nog geen beslissing heeft genomen over jouw verzoek?
Als de overheid niet binnen zes weken reageert op jouw Woo-verzoek, stuur je een ‘ingebrekestelling’. Dat betekent dat je de overheid nog eens twee weken extra de tijd geeft om over je verzoek een beslissing te nemen
Hiernaast vind je een standaard ingebrekestelling om te downloaden en in te vullen.
5. Wat kan ik doen als het bestuursorgaan na mijn ingebrekestelling nog steeds geen beslissing neemt?
Als het bestuursorgaan ook niet reageert op jouw ingebrekestelling, kun je naar de rechter. Dit kost geld, maar het geld krijg je terug als de rechter jou gelijk geeft.
Let op: voor personen kost beroep bij de bestuursrechter momenteel 184 euro, voor organisaties en bedrijven is het 346 euro. Hiernaast vind je een modelbrief om te downloaden en in te vullen.
6. Wat doe ik als de overheid zelfs de uitspraak van de rechter niet nakomt?
Als de rechter jou gelijk geeft, krijg je het griffierecht terug. Ook bepaalt de rechter wanneer de overheid moet reageren op jouw Woo-verzoek. En de rechter verbindt een dwangsom aan het niet naleven van die nieuwe termijn. Toch gebeurt het regelmatig dat overheden zich ook niet aan de termijn van de rechter houden.
Let op: bedenk dat de dwangsom die de overheid jou moet betalen, afkomstig is van belastinggeld. Het behoeft geen toelichting dat dwangsommen niet bedoeld zijn als verdienmodel. Maak je hier misbruik van, dan plaats je Woo-verzoekers als groep in een kwaad daglicht, met alle gevolgen van dien.
7. Waar moet ik op letten als ik het besluit heb ontvangen?
Als de overheid alle documenten heeft gevonden, beoordeeld en ‘gelakt’, nemen ze een ‘besluit’. Dat is een brief gericht aan jou, waarin staat welke documenten de overheid heeft gevonden en welke daarvan ze wel en niet openbaar maken. Als het goed is ontvang je ook een inventarislijst met een overzicht van alle documenten.
Gefeliciteerd, je kunt nu in de documenten op zoek gaan naar de informatie waar het je om te doen was!
Let op: heb je de indruk dat er documenten ontbreken, of dat de overheid te veel stukken heeft geweigerd of gelakt? Ga dan in bezwaar. Hiervoor heb je zes weken de tijd. Om je hierbij te helpen zijn we een derde stap-voor-stap hulp aan het ontwikkelen!