Reikwijdte van het verzoek

De overheid moet weten welke documenten ze voor jou moeten zoeken. En welke niet. Ze hoeven alleen informatie openbaar te maken die binnen de 'reikwijdte' van je verzoek valt.

Jij bepaalt

In een Woo-verzoek geef jij aan welke informatie je wilt hebben. Ambtenaren noemen dit de ‘reikwijdte van het verzoek’. Alles wat buiten de ‘reikwijdte van het verzoek’ ligt, hoeven ze niet openbaar te maken.

Dus als je informatie wilt hebben over de onderhoudskosten van snelwegen, hoeven ze geen informatie te geven over provinciale wegen. Dat hoeft zelfs niet als de informatie over provinciale wegen in hetzelfde document staat als van de snelwegen. Ze lakken dat gedeelte dan weg.1In het gelakte vlak staat dan meestal ‘buiten reikwijdte’. Als je om een specifiek document in zijn geheel vraagt krijg je het wel helemaal.

Als je een Woo-verzoek schrijft, is het dus belangrijk om te bedenken welke informatie je wel en niet wilt hebben en hoe je dat opschrijft. Je hoeft niet te vertellen waarom je de informatie nodig hebt. Wel kan een toelichting op je verzoek helpen om te zorgen dat ambtenaren goed begrijpen waar je naar op zoek bent.

Inperken van de reikwijdte

Je kunt de reikwijdte van je verzoek ook op andere manieren bepalen:

  • door het onderwerp van je verzoek heel concreet te maken
  • door alleen informatie te vragen over een bepaalde tijdsperiode
  • door bepaalde soorten documenten uit te sluiten2Je kunt bijvoorbeeld schrijven dat je niet geinteresseerd bent in appjes en sms’jes. of juist expliciet wel te vragen3Als je als journalist een beleidsreconstructie wilt maken kunnen conceptdcoumenten bijvoorbeeld belangrijk zijn. Als je hier niet expliciet om vraagt nemen overheden conceptdocumenten vaak niet mee in de inventarisatie.
  • door alleen om specifieke documenten te vragen4Je geeft dan de titel van de documenten die je wilt hebben, zoals ‘de e-mail tussen meneer X en mevrouw Y over de verkoop van perceel Z op of omstreeks 9 januari 2023’, ‘Jaarverslag 2019’ of de naam van een bepaald rapport