Reikwijdte van het verzoek

De overheid moet weten welke documenten ze voor jou moeten zoeken. En welke niet. Ze hoeven alleen informatie openbaar te maken die binnen de 'reikwijdte' van je verzoek valt.

Jij bepaalt

In een Woo-verzoek geef jij aan welke informatie je wilt hebben. Ambtenaren noemen dit de ‘reikwijdte van het verzoek’. Alles wat buiten de ‘reikwijdte van het verzoek’ ligt, hoeven ze niet openbaar te maken.

Dus als je informatie wilt hebben over de onderhoudskosten van rijkswegen, hoeven ze geen informatie te geven over provinciale wegen. Dat hoeft zelfs niet als de informatie over provinciale wegen in hetzelfde document staat als van de snelwegen. Ze lakken dat gedeelte dan weg.1In het gelakte vlak staat dan meestal ‘buiten reikwijdte’. Als je vraagt om een specifiek document in zijn geheel, zonder dat je aangeeft alleen gedeelten van dat document te willen die over een bepaald onderwerp gaan, krijg je het wel helemaal.

Een Woo-verzoek vereist dus dat je zo zorgvuldig mogelijk formuleert wat je wilt hebben.  Je hoeft niet te vertellen waarom of waarvoor je de informatie nodig hebt. Wel kan een toelichting op je verzoek ervoor zorgen dat ambtenaren beter begrijpen waar je naar op zoek bent.

Inperken van de reikwijdte

Enkele manieren om je verzoek scherp te bepalen:

  • door het onderwerp van je verzoek zo concreet mogelijk te omschrijven
  • door alleen informatie te vragen over een bepaalde tijdsperiode
  • door bepaalde soorten documenten uit te sluiten2Je kunt bijvoorbeeld schrijven dat je niet geïnteresseerd bent in appjes en sms’jes. of juist expliciet wel te vragen3Als je als journalist een beleidsreconstructie wilt maken kunnen conceptdcoumenten bijvoorbeeld belangrijk zijn. Als je hier niet expliciet om vraagt nemen overheden conceptdocumenten vaak niet mee in de inventarisatie.
  • door alleen om specifieke documenten te vragen4Je omschrijft dan de documenten zo exact mogelijk, bijvoorbeeld ’het e-mailverkeer tussen meneer X en mevrouw Y over de verkoop van perceel Z op of omstreeks 9 januari 2023’ of ’het jaarverslag over 2019’. Ook kun je de titel van een advies- of onderzoeksrapport noemen als je die kent.