Meerdere verzoekers om dezelfde informatie
Het komt nogal eens voor dat een overheidsbeslissing, een media-bericht of een andere gebeurtenis meerdere personen en organisaties op het idee brengt om een Woo-verzoek in te dienen. Wat betekent dat voor de afdoening van deze verzoeken?
Openbaar voor ‘eenieder’
Het uitgangspunt van de Wet open overheid (Woo) is dat informatie die voor één Woo-verzoeker openbaar wordt gemaakt, vanaf dat moment voor iedereen openbare informatie is. Dat betekent dat iedereen die de informatie vanaf dat moment wil hebben, hetzelfde recht heeft op deze informatie.1Daarop is maar één uitzondering, namelijk wanneer er ‘klemmende redenen’ zijn om informatie die eigenlijk niet openbaar kan worden, toch aan een specifieke verzoeker wordt verstrekt. Dat zal doorgaans gaan om informatie die specfiek betrekking heeft op de verzoeker. Dit volgt uit artikel 5.5 van de Woo.
Dat geldt dus ook voor degene die tegelijk met iemand anders hetzelfde Woo-verzoek heeft ingediend. Of degene die hetzelfde Woo-verzoek heeft ingediend voordat op het eerste Woo-verzoek is beslist. Daarom heb je er recht op om de documenten ook op dezelfde dag te ontvangen. Als je na indiening van je verzoek hoort van het bestuursorgaan of via een andere weg, dat er al een vergelijkbaar verzoek is ingediend, zouden ze je meteen moeten laten weten dat je deze informatie op dezelfde dag krijgt. Blijft deze toezegging uit, wijs hier dan op.
Gedeeltelijke overlap
Het wordt wat ingewikkelder als jouw Woo-verzoek deels overlapt met een ander verzoek dat is ingediend, maar niet helemaal. Jullie verzoeken hebben dan een andere ‘reikwijdte‘. Ook dan heb je recht op gelijktijdige verstrekking van het overlappende deel van de informatie. De gedeelten die verschillend zijn kunnen in aparte besluiten worden afgehandeld.
Let daarom goed op of het bestuursorgaan niet al te gemakkelijk concludeert dat jullie verzoeken hetzelfde zijn en je informatie misloopt die je ook had willen hebben. De overheid is verplicht om ieder Woo-verzoek volledig te beoordelen.
Online vindbaar?
Dat de informatie die één iemand opvraagt voor iedereen openbaar is, betekent trouwens gek genoeg nog niet automatisch dat die informatie ook voor iedereen te vinden is. De verplichting om de informatie voor iedereen vindbaar te maken (actieve openbaarmaking), staat namelijk los staat van de verplichting tot openbaarmaking op verzoek (passieve openbaarmaking).2‘Actief’ betekent hier dat de overheid ‘uit eigen beweging’ tot openbaarmaking overgaat, zonder dat er een Woo-verzoek aan voorafgaat.
Daarom gebeurt het nog steeds – waarschijnlijk zelfs vrij vaak – dat iemand een Woo-verzoek doet naar informatie die (deels) al openbaar is. De bedoeling van de Woo is wel dat dit steeds minder vaak gaat voorkomen, doordat het over enkele jaren verplicht wordt documenten die na een Woo-verzoek zijn vrijgegeven altijd online vindbaar te maken. Pas dan is openbaar voor de verzoeker daadwerkelijk ’openbaar voor eenieder’.