Kosten van een Woo-verzoek

Het indienen van een Woo-verzoek is gratis. Voor het kopieren of printen van documenten betaal je soms wel. Bezwaar maken kost ook geen geld, naar de rechter gaan wel.

Gratis voor jou

Een Woo-verzoek indienen is gratis. De overheid mag de kosten die komen kijken bij de afhandeling van een Woo-verzoek niet aan jou doorberekenen.1In sommige andere landen is er vanwege die kosten een maximum gesteld aan het aantal uren of dagen dat de overheid hoeft te besteden aan een Woo-verzoek. Of je moet voor grote Woo-verzoeken zelf bijbetalen. Wij vinden de kosteloze afhandeling van Woo-verzoeken logisch omdat de documenten die je wilt zien al bestaan. Ze zijn al gemaakt en via onze belastingen is er ook al voor betaald.

Weliswaar kost ook het uitvoeren van je Woo-verzoek belastinggeld en de overheid doet dat ondanks dat het jouw verzoek is zonder kosten in rekening te brengen. Openbaarmaking dient immers het algemene belang van transparantie van het overheidshandelen. Toch is het goed om als verzoeker onnodige kosten te voorkomen door je de vraag te stellen of de verlangde informatie alleen met een Woo-verzoek te verkrijgen is en door niet meer te vragen dan nodig is.Denk dus altijd goed na voor je een Woo-verzoek indient of dit de enige (en snelste) weg is om de documenten te krijgen. En maak de reikwijdte van je verzoek niet breder dan nodig.

Kopieerkosten

Maar let op: overheden mogen wel op een andere manier geld vragen. Bijvoorbeeld als ze documenten moeten kopiëren. Ze mogen dan een aantal cent per kopie in rekening brengen.2Zie hier de maximumtarieven op de site van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De tarieven zijn vastgelegd in het Besluit maximumtarieven open overheid. Het is dus verstandig als je in jouw Woo-verzoek hier rekening meehoudt. Je kunt onaangename verrassingen voorkomen door in je verzoek aan te geven dat je vooraf ingelicht wilt worden als het bestuursorgaan kosten wil rekenen, onder opgave van de hoogte daarvan. Je kunt vervolgens het aantal documenten beperken of in plaats van verstrekking om inzage ter plekke vragen, bijvoorbeeld op het stadhuis.

Als een overheidsinstantie kosten in rekening brengt, mogen ze daar geen winst mee maken. Alleen de kostprijs mag in rekening worden gebracht. Een Word-bestand of e-mailbericht opslaan als pdf kost zo goed als niets. Daarom verstrekken bestuursorganen digitale documenten (doorgaans pdf’s) kosteloos.

Kosten bezwaar en beroep

Bezwaar maken tegen een beslissing van de overheid over je Woo-verzoek is ook gratis. In beroep gaan bij de rechter kost wel geld. Dat noemen we griffierecht.3Op dit moment bedraagt het griffierecht voor burgers 187 euro. Als de rechter jou gelijk geeft krijgt je het terug.