ChatGPT over het recht op openbaarmaking

We vroegen Chat GPT waarom het recht op openbaarmaking belangrijk is. Het antwoordt wijkt niet heel erg af van hoe we het zelf zouden formuleren.

Het recht op open…. AI

Op de vraag ‘Waarom is het recht op openbaarheid van overheidsinformatie belangrijk?’ antwoordde Chat GPT het volgende:

β€œHet recht op openbaarheid van overheidsinformatie is belangrijk omdat het een manier is om te zorgen dat overheden transparant en verantwoordelijk zijn voor hun daden. Het stelt burgers in staat om te weten wat er binnen de overheid gebeurt en om deze informatie te gebruiken om te helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen over belangrijke kwesties die de samenleving aangaan.”

Lang niet slecht

“Het kan ook helpen”, vervolgt het programma, “om corruptie en machtsmisbruik te voorkomen door ervoor te zorgen dat overheden hun informatie openbaar maken en beschikbaar stellen voor iedereen die ernaar vraagt. In het algemeen draagt het recht op openbaarheid van overheidsinformatie bij aan een gezonde democratie door te zorgen dat burgers toegang hebben tot informatie die ze nodig hebben om deel te nemen aan het publieke debat en om de overheid te kunnen controleren.”

Lang geen slecht antwoord!

Toch denken we dat onze kennisbank nog niet meteen helemaal vervangen kan worden door het AI-programma πŸ˜‰