Publicatiedatum:17 februari 2025
Op donderdag 13 februari nam Tim deel aan een Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer om, samen met andere experts, Kamerleden te informeren over de Woo-praktijk.
.
Voorafgaand aan het Rondetafelgesprek deelde Tim in zijn position paper alvast 5 oplossingsrichtingen:
- Neem in een AmvB op basis van artikel 8.7 van de Woo op dat Woo-besluiten door een onafhankelijke Woo-afdeling dienen te worden genomen, waarbij beleidsafdelingen en bestuurders alleen geconsulteerd worden en/of een kennisgeving ontvangen, om het Woo-proces te depolitiseren en als bijkomend voordeel te versimpelen en te versnellen
- Draag bestuursorganen op om gebruik te maken van alle best practices die mogelijk zijn binnen de huidige wettelijke kaders om in overleg te treden met Woo-verzoekers zodat onduidelijkheden en vertragende elementen meteen benoemd en besproken kunnen worden, in lijn met de door ACOI ontwikkelde richtsnoeren en het Woo Witboek. Dit vraagt ook van de verzoeker dat die zich meewerkend opstelt, zoals de wet ook vereist.
- Roep bestuursorganen op de lessen van de Toeslagenaffaire niet te vergeten en de Woo in die geest uit te voeren.
- Bezuinig niet op Woo-ambtenaren. Als er één groep de werklast van Woo-verzoeken kan verminderen dan zijn het ervaren Woo-specialisten en -juristen die waardering krijgen voor hun werk en autonoom mogen opereren.
- Begin richting de wetsevaluatie weer serieus na te denken over een gedeeltelijk documentenregister voor formele interne documenten en voor externe correspondentie.
Het hele document is hier te vinden. Op de website van Debat Direct zijn dit document en de position papers van de andere sprekers terug te vinden.
Terugkijken
Tim sloot de derde ronde samen met Bas van Beek van Follow the Money af, Thomas Bruning namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Rotterdamse ombudsman Marianne van den Anker af.
Alle drie de rondes zijn hier terug te kijken.
Rode kaart
‘Je ziet dat er wel degelijk is geïnvesteerd in enthousiaste, vaak jonge, Woo-ambtenaren en dat het verzamelen en beoordelen van de documenten snel gaat. Maar daarna, ale directiehoofden er wat van moeten vinden, daar gaat het mis. Dat hele proces is zo lang en zo stroperig en langzaam dat de Woo-ambtenaar vaak niet kan aangeven wanneer de documenten komen.’ De Woo-ambtenaar heeft het niet in de hand en geen overzicht.
‘Daarom dat we ons alle drie aansluiten bij het betoog: zet die Woo-afdeling in haar kracht, geef die onafhankelijke doorzettingsmacht.’
Aan het einde van het gesprek deelde Tim dan ook een rode kaart uit aan overheidsinstanties die de verantwoordelijkheid voor het goed uitvoeren van de Woo niet uit kunnen: ‘Je hebt je kans gehad, je kunt het niet aan dus we moeten aan een aparte afdeling overlaten want het is te belangrijk om het over te laten aan grillen’