Publicatiedatum:23 augustus 2023

SPOON blogt nog niet over het reilen en zeilen van SPOON als organisatie. Misschien moeten we daar maar eens mee beginnen.

Kijk

Want nog vóór SPOON goed en wel gestart was, lichtte Tim bij Nieuwsuur al de toegevoegde waarde van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (voor iedereen liever afgekort: ACOI) toe. ‘Misschien wel de belangrijkste verandering is in de Woo ten opzichte van de oude Wob. Door de klachtenmogelijkheid krijgen zij precies te zien waar journalisten en andere verzoekers al jaren tegenaan lopen,’ deelde hij hierover toen op zijn LinkedIn. ‘In hun eerste advies, over het opslaan van chatberichten, is duidelijk te merken dat ze zijn geschrokken van wat ze aantroffen.’

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur over het eerste advies van het ACOI met het optreden van Tim namens SPOON.

Lees

Op 9 juli 2023 verscheen een opinie van de oprichters van SPOON in NRC. Uit onderzoek van I&O Research waar NRC eind juni over publiceerde bleek namelijk dat de helft van de ambtenaren ‘steeds meer gekweld’ werd door de wensen van hun politieke leiding. Reden voor Tim en mij om in de pen te kruipen, want dit is nou precies waarom openbaarheid van overheidsinformatie belangrijk is. In plaats van dat het een pleidooi voor geheimhouding zou zijn, zoals we ook in besluiten op Woo-verzoeken terugzien.

Lees hier de opinie in NRC over het belang van openbaarheid, júist voor ambtenaren.

En luister!

Daarna, vlak vóór de zomervakantie, schoven Tim en ik aan tafel bij Elsemieke Havenga, waar we met Daan Wijnants van adviesbureau WePublic de Wet open overheid en de grenzen van openbaarheid bespraken. Dit werd de allereerste aflevering van WePublic’s nieuwe podcast.

Wijnants: ‘Er zijn natuurlijk veel zaken waarvan bestuurders zeggen: ik vind het belangrijk dat ik het weet, maar ik wil ook niet per se dat het naar buiten komt.’

Luister hier naar de bijdrage van SPOON in deze spiksplinternieuwe podcast! Of via één van de andere kanalen die hier te vinden zijn.

Reilen en zeilen: in de media, achter de schermen en op de agenda

Al met al reden om af en toe te vertellen over wat SPOON als organisatie doet. In de media maar ook achter de schermen en op de (Woo-)agenda.

Heb je vragen voor ons of ben je bezig met een artikel, podcast, procedure, onderzoek of bijeenkomst waarbij je denkt dat SPOON een rol kan spelen? Stuur een mail naar contact@expertisecentrumspoon.nl of laat een bericht achter op onze LinkedIn- of X-pagina.

Liset schrijft over het reilen en zeilen van SPOON: in de media, achter de schermen en op de agenda

Liset Hamming

Liset Hamming, mede-oprichter SPOON

Blog delen